Uwielbiam torciki bezowe, Pierwszy, który zjadłam przygotowała mama mojego męża. Był obłędny. Długo przygotowywałam go w identyczny sposób, przepis na niego już się tutaj znalazł. Diabelnie słodki, anielsko dobry torcik bezowy. Ostatnio zapomniałam jednego składnika. Na szczęście znalazłam inny przepis z cytrynowym kremem! Teraz rządzi on – torcik bezowy z kremem cytrynowym.

.torcik bezowy z kremem cytrynowym.

Cytrynowy smak idealnie komponuje się z bezą. Przełamuje jej słodycz. Wiem, że wielu ma problem ze zrobieniem krążków bezowych. Sama bałam się ich na początku. Na szczęście niepotrzebnie. Bezy wychodzą idealne, chrupiące i delikatne. Zmodyfikowałam jednak je trochę niż w poprzednim przepisie na torcik bezowy. Smak nadal jest niesamowity.

.beza – przepis.

  • 6 białek
  • 330 gram białego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

.wykonanie.

Do miski wbijam białka i dodaję szczyptę soli. Ubijam na wysokich obrotach miksera. Kiedy piana z białek staje się sztywniejsza, dodaję powoli cukier. Nie przerywając ubijania. Masa powoli staje się błyszcząca. Pora na sok z cytryny. Ubijam. Masa z białek powinna być sztywna i błyszcząca.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180*C.

Na dwóch blachach kładę papier do pieczenia, na którym rysuję okręgi. Na każdym papierze po jednym okręgu o średnicy około 20 centymetrów. Masę bezową dzielę na dwie równe części i wykładam na namalowane okręgi.

Wkładam blachy do rozgrzanego piekarnika, po pięciu minutach zmniejszam temperaturę do 130*C. Piekę 85 minut (1 godzina i 25 minut). W trakcie pieczenia nigdy nie otwieram piekarnika. Po wyznaczonym czasie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam bezę na kilka (zazwyczaj dwie – trzy) godzin do wystygnięcia. Czekam aż beza całkowicie w nim ostygnie.

.krem cytrynowy.

Jeszcze nie tak dawno pojawił się przepis na lemon curd. To właśnie jego smak zainspirował mnie do stworzenia torcika bezowego z kremem cytrynowym. Można go zrobić kilka dni wcześniej. Ja natomiast zawsze robię go w między czasie. To znaczy kiedy placki bezowe pieką się w piekarniku, ja zajmuję się lemon curdem.

  • 250 gram schłodzonego serka Mascarpone
  • 250 gram domowej roboty lemon curdu
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • dodatkowo lemon curd do posmarowania jednego placka

Na wolnych obrotach miksera w większej misce łączę ze sobą serek Mascarpone i lemon curd. W drugiej misce ubijam śmietanę. Powoli dodaję bitą śmietanę (po jednej łyżce) do miski z serkiem i lemon curdem. Bardzo delikatnie mieszam, by połączone składniki były puszyste, a nie zbite.

Jeden placek bezowy smaruję kremem lemon curd. Nakładam 2/3 masy (krem cytrynowy), przykrywam drugim plackiem. Pozostałą masę cytrynową nakładam na wierzch torcika i dekoruję świeżymi owocami. Można też udekorować górę samym lemon curdem lub plastrami cytryny. Tu możesz się popisać swoją kreatywnością.

Pierwszy torcik bezowy z kremem cytrynowym podawałam z granatem, którego bardzo lubię.

 

  • Ten krem cytrynowy musi być obłędny.

  • Wyglada przepysznei, unikam jednak przepisow z cukrem lub probuje zastepowac go innym skladnikiem.

  • Ooo, wygląda wspaniale! Ale bym zjadła kawałeczek :) Muszę poczekać na jakieś urodziny, wtedy upiekę! :D

  • Agata Borkowska

    Jejku jak to się pieknie prezentuje:) Ale mi ochoty narobiłaś:)

  • Piękny! Wygląda wyśmienicie :D

  • Ja Zwykła Matkaa

    Matka rządzisz :)
    Wygląda bardzo apetycznie. Kalorycznie czyli smacznie. Wchodzę w to.

  • Też lubię granata ;p Ale pysznie się prezentuje, chętnie wypróbuje tego przepisu :)

  • Karolina Marsicka

    Ale pyszności! Uwielbiam bezę w każdej wersji!! :)

    https://buszujwkuchni.com -zapraszam! :)