Zupa krem z dyni

at
zupa-krem-z-dyni

Sierpień dobiega powoli końca, a w sklepach zaczyna robić się pomarańczowo. Dynie znów zdobią sklepowe półki. W tym roku nie zbyt lato mi dogadza. Raz upały, których nie znoszę, innym razem trzeba zarzucić na siebie coś cieplejszego, bo na dworze chłodno. Jednak w te chłodniejsze dni danie z dynią jak znalazł! Dziś rozgrzewamy się zupą kremem. Zupa krem z dyni to świetny pomysł na rozgrzewający obiad, a z dodatkiem kaszy gryczanej zasyci każdego.

Jak obrać dynię ze skórki?

Początkowo obiad miał być gulaszem. Bez mięsnym gulaszem dyniowym, który bardzo lubimy, przepis tu -> klik <-. Jednak sam pomysł na zupę w głowie pojawił się w trakcie. Jedynym minusem dyniowych potraw to obieranie głównego składnika. Ile ja się zawsze przy tym namęczę i naklnę, to wiem tylko ja i nóż w dłoni. Obierając dynię korzystam z przykładu Olgi Smile >>klik<<.

Obróbka dyni nie należy do łatwych, ale też nie jest niczym trudnym, a pokrojoną w kostkę dynię można użyć do wszystkiego. Nie tylko w daniu obiadowym, ale również w pysznych i słodkich deserach. Jak pokroić dynię? Nic prostszego, ostrym dużym nożem i z pomocą innych narzędzi w łatwy sposób przygotujemy dynię do naszego dania.

Do tego potrzebne są dwa noże, jeden duży o bardzo ostry, drugi mniejszy, którym ja obieram ziemniaki, a także łyżka stołowa. Ostrym dużym nożem pozbywam się ogonka i końcówki. Kroję dynię na cztery części, łyżką wydrążam pestki. Małym nożem jak najcieniej ścieram skórkę. Z tak przygotowaną dynią mogę zabrać się za robienie dań. Prosta i szybka zupa krem z dyni bez mięsa zasmakuje nawet mięsożercom.

Zupa krem z dyni

  • 1 mała dynia
  • 1 średnia marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • pół czerwonej papryki
  • przyprawy (każda pół łyżeczki): słodka czerwona papryka, curry, imbir, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 200 ml bulionu warzywnego (można zrobić na kostce rosołowej)
  • 200 ml wody
  • opcjonalnie 3-4 pieczarki
  • 150 g śmietany 18%

Dynię obieram, kroję w kostkę. Tak samo postępuję z marchewką, cebulą, czosnkiem, pietruszką, selerem i papryką. Na patelni rozgrzewam olej, smażę cebulę i czosnek. Wrzucam to do rondelka, dodaję paprykę i chwilę podpiekam. Na tej samej patelni podpiekam pieczarki (można tę część ominąć jeśli zupa ma być bez pieczarek). Pieczarki dodaję do rondelka, zalewam wszystko wodą i duszę około pięć minut.

Dodaję przyprawy (sól, pieprz i chili na samym końcu). Dorzucam wszystkie pokrojone warzywa, wlewam bulion i gotuję pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszam. Kiedy warzywa są miękkie, około 30 minut, dodaję śmietanę i chwilę gotuję. Trzeba pamiętać o zahartowaniu śmietany by się nie zważyła. Dodaję do smaku sól, pieprz i chili. Miksuję blenderem.

Dynia to świetny pomysł na obiad, a zupa krem z dyni bez mięsa zasmakuje każdemu. I ten piękny pomarańczowy kolor ucieszy nie jedno oko.

Tak przygotowana zupa krem z dyni podawana jest przeze mnie najczęściej z kaszą gryczaną lub kuskusem. Jednak mi najbardziej smakuje z krewetkami. Krewetki na maśle z czosnkiem smażę na patelni i podaję z zupą.

Jeśli lubisz dynię, może spróbujesz przepisu także na słodkie wersje? Mus dyniowy zasmakuje nawet dzieciakom >> klik << , a moim słodkim ulubieńcem jest tarta bez pieczenia z dynią i słonym karmelem >> klik <<.

A ty pod jaką postacią lubisz dynię najbardziej?

 

Tagi: , ,
Share:
  • Holly Lu

    Dobrze doprawiona zupa dyniowa jest super.

  • Dynię ubóstwiam, ale jakoś do kremu z niej nie mogę się przekonać. Nie mam pojęcia czemu, bo ogólnie kremy też bardzo lubię. Ale jednak połączenie dyni i kremu do mnie nie przemawia 😉

  • Agata Maj Cher

    Sezon się zaczął, na pewno zupa z dyni niebawem się u mnie pojawi 🙂