Zielone placki ziemniaczane

at
placki-ziemniaczane-ze-szpinakiem

Jestem plackożercą i nie da się tego ukryć. jako dziecko uwielbiałam placki ziemniaczane i jadłam je z cukrem. Teraz sięgam po różne inne wersje, bo ileż można jeść to samo? Tak też natrafiłam na Podwójna Porcja i znalazłam pyszne placki ziemniaczane ze szpinakiem!

Nie byłabym sobą gdybym ich jednak nie urozmaiciła. Czym? To akurat nie jest żadną tajemnicą, bo dodałam cukinię. Tak też moje zielone placki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią, zasmakowały nawet najwybredniejszemu członkowi rodziny.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią

  • około 5 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cukinia
  • pół małej cebuli
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 3-6 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  1. Ziemniaki obieram, trę na tarce o grubych oczkach.
  2. Cukinię myję, przecinam na pół, wydrążam pestki i trę na tarce o grubych oczkach od razu do startych ziemniaków.
  3. Posypuję cukinię i ziemniaki solą (około 1 łyżka), mieszam i czekam 15 minut aż cukinia puści swoje soki.
  4. Po tym czasie odsączam nadmiar wody.
  5. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę i szpinak.
  6. Blenderem rozdrabniam całość.
  7. Dodaję jajko i stopniowo mąkę. Mieszam. Zaczynam od 3 łyżek, wszystko zależy jak mocno odcisnęłam wodę z ziemniaków i cukinii.
  8. Do smaku doprawiam pieprzem.
  9. Na patelni rozgrzewam olej, łyżką nakładam przygotowaną papkę, smażę z dwóch stron na złoty kolor.

Jak zachęcić niejadka do jedzenia? Zrób coś innego! Zielone placki pobudzą ciekawość malucha i przynajmniej skosztuje innego dania. Placki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią. Zielono mi. Matczysko w kuchni się spełnia, jako kobieta i matka i również, a każdy kęs syna sprawia, że serce się raduje

Z czym jeść placki?

Placki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią są świetne. Nie dość, że mają piękny zielono złoty kolor, to w dodatku smakują obłędnie. Swoją drogą sama polecam placki warzywne >> klik << no i moje ulubione gruzińskie chaczapuri, choć te drugie różnią się dosyć od standardowych placków ziemniaczanych.

Z czym podawać placki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią? Najlepiej z gulaszem. Ja polecam na przykład gulasz z kalafiora >> klik <<  i gulasz dyniowy >> klik << choć ostatnio strasznie zasmakował mi gulasz z wątróbek (przepis na blogu niebawem).

Szpinak jest bardzo zdrowy, ja osobiście go uwielbiam. Każda matka, żona, córka, syn, mąż czy dziadek. No każdy powinien go jeść. Przyrządzone placki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią to frajda dla oczu i ust! Kobieta wie co wymyślić, by przemycić zdrowe rzeczy w swoich daniach

Jeśli tak jak ja lubisz szpinak, to polecam z całego serca super alternatywę dla masła, a mianowicie pesto szpinakowe! >> klik <<

A ty lubisz placki? W jakiej postaci najczęściej je jadasz?

  • Szpinak mam w lodówce, to jeśli zostanie mi z obiadu to może się skuszę. Dawno nie jadłam placków, a kiedyś jadłam je na okrągło 🙂

  • Boże jak one smakowicie wyglądają!!! #chceto #zjeść #teraz!

  • Robię w weekend! 🙂

  • Wyglądają przepysznie, moja mama robiła podobne 🙂

  • Ja też jestem plackożercą!!! Wyglądają przepysznie, a szpinak kocham pod każdą postacią – przepis zapisuję! Może zrobię w weekend.

  • To dopiero sprytny sposób na przemycenie szpinaku 🙂

  • Karolina Jarosz Bąbel

    Wyglądają bosko ! Koniecznie spróbuję 😉

  • Kasia Kowalczuk

    świetnie wyglądają te placuszki, muszę je koniecznie wypróbować

  • Ja również uwielbiam placki, a takiej modyfikacji jeszcze nie spotkałam:-)

  • Muszę spróbować, bo robiłam wcześniej placki z sama cukinią, ale nigdy szpinaku nie dodawałam.

  • Robiłam podobne placuszki ale w wersji pieczonej 🙂

  • Placki – nie jadłam ich wieki 🙂 Twoje mają śliczny kolor, aż się chce od razu robić

  • Wyglądają cudnie! Przyłączam się do grona plackożerców – ostatnio zrobiłam regionalne bieszczadzkie placki fuczki, których głównym składnikiem jest kiszona kapusta – spróbuj koniecznie, coś zupełnie innego, ale jakie dobre! 🙂

  • Agata Maj Cher

    oJEJ! Jak ja uwielbiam takie placuchyyy 🙂

  • Chodzą za mną placki ziemniaczane z piekarnika 😀 Chyba czas najwyższy zrobić 🙂

  • Pieknie wygladaja!

  • Wow, nigdy takich nie jadłam. Wyglądają bardzo apetycznie

  • Agata Maj Cher

    Coś Ty wymyśliła! 🙂 Kradnę przepis :))

  • Pysznie i zdrowo. No i bardzo kolorowo 😉

  • Ja wczoraj robiłam właśnie ppdobne placuszki, bez ziemniaków. Uwielbiam!

  • Kocham placki ziemniaczane, to taka jesienne potrawa <3 a niedawno też pokusiłam się o zrobienie placków cukiniowych, bez ziemniaka. Były równie pyszne!

  • Wyglądają pysznie! Mogę podpowiedzieć wszystkim, dla których ścierania ziemniaków na tarce to koszmar, że świetnie w tym zadaniu sprawdza się blender z dodatkowymi pojemnikami i nożykami – rewelacja i dużaaa oszczędność czasu oraz naszej skóry na palcach!

  • Karolina Niedziela – Kasiarz

    Bardzo lubię placki. Tylko nie z gulaszem. Najczęściej z samą śmietaną. Czuje że te też będą pyszne tak podane 🙂