Jestem plackożercą i nie da się tego ukryć. jako dziecko uwielbiałam placki ziemniaczane i jadłam je z cukrem. Teraz sięgam po różne inne wersje, bo ileż można jeść to samo? Tak też natrafiłam na Podwójna Porcja i znalazłam pyszne placki ziemniaczane ze szpinakiem!

Nie byłabym sobą gdybym ich jednak nie urozmaiciła. Czym? To akurat nie jest żadną tajemnicą, bo dodałam cukinię. Tak też moje zielone placki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią, zasmakowały nawet najwybredniejszemu członkowi rodziny.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią

  • około 5 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cukinia
  • pół małej cebuli
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 3-6 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  1. Ziemniaki obieram, trę na tarce o grubych oczkach.
  2. Cukinię myję, przecinam na pół, wydrążam pestki i trę na tarce o grubych oczkach od razu do startych ziemniaków.
  3. Posypuję cukinię i ziemniaki solą (około 1 łyżka), mieszam i czekam 15 minut aż cukinia puści swoje soki.
  4. Po tym czasie odsączam nadmiar wody.
  5. Dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę i szpinak.
  6. Blenderem rozdrabniam całość.
  7. Dodaję jajko i stopniowo mąkę. Mieszam. Zaczynam od 3 łyżek, wszystko zależy jak mocno odcisnęłam wodę z ziemniaków i cukinii.
  8. Do smaku doprawiam pieprzem.
  9. Na patelni rozgrzewam olej, łyżką nakładam przygotowaną papkę, smażę z dwóch stron na złoty kolor.

Jak zachęcić niejadka do jedzenia? Zrób coś innego! Zielone placki pobudzą ciekawość malucha i przynajmniej skosztuje innego dania. Placki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią. Zielono mi. Matczysko w kuchni się spełnia, jako kobieta i matka i również, a każdy kęs syna sprawia, że serce się raduje

Z czym jeść placki?

Placki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią są świetne. Nie dość, że mają piękny zielono złoty kolor, to w dodatku smakują obłędnie. Swoją drogą sama polecam placki warzywne >> klik << no i moje ulubione gruzińskie chaczapuri, choć te drugie różnią się dosyć od standardowych placków ziemniaczanych.

Z czym podawać placki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią? Najlepiej z gulaszem. Ja polecam na przykład gulasz z kalafiora >> klik <<  i gulasz dyniowy >> klik << choć ostatnio strasznie zasmakował mi gulasz z wątróbek (przepis na blogu niebawem).

Szpinak jest bardzo zdrowy, ja osobiście go uwielbiam. Każda matka, żona, córka, syn, mąż czy dziadek. No każdy powinien go jeść. Przyrządzone placki ziemniaczane ze szpinakiem i cukinią to frajda dla oczu i ust! Kobieta wie co wymyślić, by przemycić zdrowe rzeczy w swoich daniach

Jeśli tak jak ja lubisz szpinak, to polecam z całego serca super alternatywę dla masła, a mianowicie pesto szpinakowe! >> klik <<

A ty lubisz placki? W jakiej postaci najczęściej je jadasz?