jarmuż, koktajl z jarmużu, właściwości, zdrowy jarmuż, co można zrobić z jarmużu, chipsy z jarmużu, pesto z jarmużu, przepisy na dania z jarmużu, jarmuż zastosowanie, jarmuż w kuchni, zdrowy jarmuż, jarmuż dla dzieci, dziecko nie chce jeść
w kuchni

Dlaczego warto sięgnąć po jarmuż? Trzy przepisy na zielone liście.

Jarmuż zagościł w mojej kuchni niedawno. Kiedyś próbowałam się z nim zaprzyjaźnić, ale nic z tego nie wyszło i jakiś czas temu znów po niego sięgnęłam. Nie jestem żadnym ekoświrem, nie zwariowałam na punkcie tego całego zdrowego odżywiania. Uwielbiam słodycze i ochoczo sięgam po kostkę czekolady, nie orientując się nawet, że zżarłam całą tabliczkę. Do makusia czy kejefsi też z chęcią zaglądam, bo te wszystkie niezdrowe fast foody są strasznie pociągające. Wszystkie chemiczne w nich składniki wywołują uśmiech na mojej twarzy, a panierka ze skrzydełek to prawdziwa tablica mendelejewa – chyba chcę w przyszłości zostać żarówką.

Jarmuż, dlaczego właśnie on?

Jarmuż jak i inne warzywa kapustne czy brokuły, ma w sobie magiczny składnik, który jest przeciwutleniaczem i ma silne działanie przeciwnowotworowe. Ten składnik to sulfrofan. Wspomaga także układ sercowo-naczyniowy, a także przyczynia się do obniżania ciśnienia. Nie będę rozpisywać się jak jakiś doktor nauk medycznych, bo nim nie jestem. Wiem jednak tyle, że z jarmużem powinni być ostrożni ci, którzy borykają się z chorobami tarczycy. Sezonem jarmużu jest późna jesień i zima, a to dobry znak. Właśnie w tym okresie ta skarbnica dobroczynnych wartości odżywczych, powinna zagościć w kuchni.

Jak jeść jarmuż?

Wspomniałam już wcześniej, że na początku jarmuż nie skradł mojego serca. Ma dość gorzki smak i niezbyt mi przypasował. Zdecydowanie wtedy zakochana byłam w szpinaku i to on był królem kuchni. Jednak teraz nastała pora na jarmuż.

Zielone koktajle.

Świat zwariował na ich punkcie i nie ma co się temu dziwić. Zielone koktajle są idealnym sposobem na dostarczenie naszemu organizmowi wartościowych składników odżywczych. Mój syn jest na etapie niejedzenia, nie zapowiada się na to, by coś się zmieniło. Podaję mu za to raz dziennie właśnie koktajl inaczej zwany smoothie. Kto śledzi nasz Instagram, ten wie, że Prezes wypija całość bardzo szybko. Polecam także koktajl, który wzmacnia nasz układ odpornościowy -> koktajl na wzmocnienie

Na dwie pokaźne szklanki koktajlu potrzeba:

  • szklanka wody
  • 25 gram liści jarmużu, bez łodyżek
  • kawałek melona
  • pół banana
  • gruszka
  • jabłko

Bardzo dokładnie miksuję w pierwszej kolejności jarmuż z wodą. Dodaję resztę składników i znów miksuję. Przelewam do szklanek.

jarmuż, koktajl z jarmużu, właściwości, zdrowy jarmuż, co można zrobić z jarmużu, chipsy z jarmużu, pesto z jarmużu, przepisy na dania z jarmużu, jarmuż zastosowanie, jarmuż w kuchni, zdrowy jarmuż, jarmuż dla dzieci, dziecko nie chce jeść

Chipsy z jarmużu.

Kolejnym hitem są chipsy z jarmużu. Możecie uwierzyć mi na słowo, że smakuję lepiej niż solone lejsy. Na jedną mniejszą miseczkę starcza już 30 gram listków. Najlepiej kiedy są jak największe. Trzeba pamiętać także o tym, by usunąć łodyżki. Nie są zbyt dobre.

Liście wkładam do miski, dodaję około 30 mililitrów oleju lnianego, równie dobrze smakują z olejem kokosowym czy oliwą z oliwek. Dodaję szczyptę soli, nie ma co z nią przesadzać, by nie wyszły zbyt słone, jak moje za pierwszym razem. Posypuję je potartym parmezanem, który idealnie smakuje nawet z frytkami z batatów. Dokładnie wszystko mieszam. Rozgrzewam piekarnik do 190*, blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam na niego liście jarmużu. Blachę wkładam na najwyższą z półek piekarnika i piekę około 5-8 minut.

jarmuż, koktajl z jarmużu, właściwości, zdrowy jarmuż, co można zrobić z jarmużu, chipsy z jarmużu, pesto z jarmużu, przepisy na dania z jarmużu, jarmuż zastosowanie, jarmuż w kuchni, zdrowy jarmuż, jarmuż dla dzieci, dziecko nie chce jeść

Jarmuż idealny na pesto!

Pesto ze szpinaku i bazylii bardzo długo towarzyszyło nam co śniadanie. Jednak człowiek szybko się przejada i rezygnuje. No w końcu ileż można jeść jedno i to samo? Tak więc jarmuż posłużył mi na pesto, które z kolei zastępuje nam masło. Przepis na pesto z bazylii -> alternatywa dla masła

Co potrzeba na pesto z jarmużu?

porcja na ok 4 kromki chleba

  • 20 gram liści jarmużu
  • pół awokado
  • 5 liści bazylii
  • rozdrobnione orzechy włoskie (pół kieliszka)
  • opcjonalnie mały ząbek czosnku, sól, pieprz

Jarmuż, awokado i bazylię wrzucam do wysokiego naczynia. Ja nie przyprawiam tego niczym, bo uwielbiam smak awokado i bazylii, jeśli jednak ktoś musi, może teraz trochę doprawić do smaku. Dokładnie blenduję. Na koniec dodaję orzechy i mieszam. Smakuje wybornie!

jarmuż, koktajl z jarmużu, właściwości, zdrowy jarmuż, co można zrobić z jarmużu, chipsy z jarmużu, pesto z jarmużu, przepisy na dania z jarmużu, jarmuż zastosowanie, jarmuż w kuchni, zdrowy jarmuż, jarmuż dla dzieci, dziecko nie chce jeść

A ty, lubisz jarmuż? W jakiej formie najchętniej go zjadasz?