Pomysł na domowe snickersy znalazłam przeglądając wegańskie wpisy. Lubię się inspirować tymi wegańskimi, bo to nie tylko zdrowa alternatywa dla mięsożerców, ale i smaczna. Uwielbiam orzechy, wszystkie. A każdy przepis z nimi w roli głównej to miód na moje podniebienie. Masło orzechowe robię często >link<, a je znów wykorzystuję do innych domowych łakoci. Dlatego, kiedy zobaczyłam przepis u Co tak pachnie? >link< musiałam zrobić swoją własną wersję, zmieniając trochę składniki na te bardziej dostępne.

Domowe snickersy

Banalnie proste w wykonaniu domowe snickersy, to super alternatywa dla tych sklepowych. Nie dość, że wiesz co jesz, to jeszcze wiesz, że jesz dobrze.

→ Co potrzeba?

  • 2 duże garście suszonych daktyli
  • gorąca woda
  • 150g masła orzechowego
  • 1-1,5 szklanki mleka w proszku (nie tego, które pije Twoje dziecko)
  • 2 łyżki miodu
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • mleko
  • orzeszki ziemne nie solone

→ Jak zrobić?

  1. Zaczynamy od pokrojenia w mniejsze kawałki daktyli. Wrzucam je do miseczki, zalewam gorącą wodą (tak, by tylko je zakryć) i odstawiam.
  2. Masa nugatowa: masło orzechowe, mleko w proszku i miód. Łączę wszystkie składniki w misce. Masa ma być elastyczna, by dała się formować. Jeśli masa robi się zbyt sucha – dodaję odrobinę mleka, jeśli zbyt mokra – mleka w proszku. Próbowałam wyrabiać to blenderem, ale zrezygnowałam i wolałam ugniatać ją ręcznie. To najżmudniejszy proces przygotowania domowych snickersów.
  3. Przygotowuję sobie blaszkę do pieczenia ciasta, wykładam ją papierem do pieczenia. Układam na niej masę nugatową (około 1 centymetr wysoką). Wkładam do lodówki na 30 minut.
  4. Za namową Asi z Co tak pachnie? odlałam wodę z daktyli do szklanki i schowałam do lodówki. Posłuży jako słodzik do herbaty Prezesa.
  5. Daktyle miksuję blenderem na gładką masę.

domowe snickersy, snickers, orzechy, masa nugatowa, daktyle, masa z daktyli, suszone daktyle, orzeszki ziemne, masło orzechowe, deser, batoniki, domowe batony, łatwe batoniki, łatwy przepis, łatwe danie

  1. Wyciągam masę nugatową z lodówki, a masą z daktyli smaruję nasz nugat.
  2. Posypuję orzeszkami ziemnymi (nie solonymi) i wkładam do lodówki na minimum 1,5 godziny.
  3. Po tym czasie w kąpieli wodnej roztapiam czekoladę i czekam aż lekko ostygnie.
  4. Wyjmuję snickersy z lodówki, kroję w pożądany kształt i smaruję przestudzoną, roztopioną czekoladą.
  5. Podobno można je przetrzymywać w lodówce, w szczelni zamkniętym pojemniku, ale sama nie wiem czy wytrwają …

domowe snickersy, snickers, orzechy, masa nugatowałatwy przepis, łatwe danie, daktyle, masa z daktyli, suszone daktyle, orzeszki ziemne, masło orzechowe, deser, batoniki, domowe batony, łatwe batoniki

To jak kto chętny na moją wersję snickersów?

Ps. Zrobiłam wersję odchudzoną, jak placek, żeby nie mieć wyrzutów sumienia.

Ps 2. Już jeden batonik potrafi porządnie nasycić.