kisiel, jak zrobić kisiel, domowy przepis, przepis na kisiel, kisiel dla dziecka, kisiela dla małego dziecko, ksiel diy, zdrowy deser, deser, deser dla małego dziecka, deser dla dziecka, zdrowa przekąska
w kuchni

Jak zrobić kisiel?

Kiedy pierwszy raz zrobiłam sama kisiel, nie sądziłam że zrezygnuję całkowicie z kupowania tych w proszku, które smakują apteką. Bałam się jednak, że polegnę, bo nigdy wcześniej nie robiłam tych zwykłych najprostszych rzeczy. Człowiek jest już tak przyzwyczajony do chodzenia na łatwiznę, że widząc rzeczy w sklepie, które wystarczy zalać wodą, rezygnuje tak naprawdę z wyrazistego smaku.

Domowy kisiel jest zdrowy, bo z owoców. Powiesz teraz, że są kisiele do kupienia już z kawałkami owoców, owszem, ale owoców w nich brak. Znalazłam ciekawy artykuł, w którym podane są składy kisieli owocowych, jeśli jesteś chętny zajrzyj -> tutaj.

Domowy kisiel śmiało zastąpi ci kupne słodycze, więc jeśli chcesz przejść na dietę i zrzucić parę kilo, to zastanów się właśnie nad nim. Nie dość, że zdrowy, to jeszcze pożywny.

Uwierz mi, ten zasmakuje twojemu dziecku o wiele bardziej niż sklepowy. Przykład? Prezes tylko raz skosztował kupiony kisiel i odszedł od niego. Temu jednak nie może się oprzeć i kończy się zwykle na prawie dwóch miseczkach!

Jak zrobić kisiel?

Odpowiedź jest banalnie prosta. A przepis nadaje się do każdego rodzaju owocu. Ja robiłam już z mango, gruszką czy jabłkiem. Dzisiaj prezentuję z mrożonych malin. W końcu mamy środek zimy, a smak lata przypomni nam o tym, że niedługo będzie już ciepło.

Co potrzeba?

  • 1 opakowanie mrożonych malin – ok 400g
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kieliszek gęstego soku/syropu malinowego – 50 ml
  • 50 ml wody
  • opcjonalnie cukier*

Jak przyrządzić?

  1. Maliny wrzucam do rondelka, dodaję sok i gotuję na wolnym ogniu, ok. 15-20 min. (Jeśli używasz cukru, dodajesz teraz).
  2. W wodzie rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam całość do rondla, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstszej konsystencji – jakby to powiedzieć, konsystencji kisielu.
  3. Ściągnij z ognia i czekaj aż ochłodnie.

Dobrze komponuje się z kruszonką (możesz ją zrobić z gotowych mieszanek do ciastek albo użyć herbatników) i wiórkami kokosowymi.

*cukier – nie musisz go dodawać jeśli lubisz kwaśniejsze smaki, jeśli jednak wolisz sobie osładzać życie, to (w zależności od słodkości syropu malinowego) proponuję na początek ok 2 łyżki. Osobiście polecam zamiast cukru dodać miód.