tarta, tarta bez pieczenia, solony karmel, dynia, herbatniki, szybki sposób, łątwa tarta, szybka tarta, deser,
w kuchni

Tarta bez pieczenia, z dynią i słonym karmelem.

Wczoraj piekłam bezy, jednak tylko sobie leżą i się kurzą. Takie bezy, które nie są przekładane kremem to już nic ciekawego, jeśli się ma w głowie tysiąc pomysłów. Jednym z nich był słony karmel, na którego miałam ochotę od dawna, jednak się bałam jego wykonania. Jak bardzo się myliłam i jak banalnie prosty się okazał możesz przeczytać >>>tutaj<<<. Dlaczego tarta bez pieczenia? Bo nie chciało mi się już robić spodu, serio. Miałam dosyć wczorajszej wspólnej furii i dzisiejszej próby uspania Prezesa.

tarta, tarta bez pieczenia, solony karmel, dynia, herbatniki, szybki sposób, łątwa tarta, szybka tarta, deser,

Taka prosta tarta i tyle radości…

Spód do tarty bez pieczenia robiłam już nie raz. Zawsze z herbatników, zawsze z tych pełnoziarnistych, bo jakoś smakują mi bardziej. Karmel tak piękny w swojej prostocie i tak banalnie łatwy w wykonaniu idealnie się wpasował w ten deser. Co jeszcze? Miały być jabłka, ale one takie zwykłe, wtedy w sklepie zobaczyłam ją! Dynia. Już wiedziałam, że ona będzie najlepsza.

tarta, tarta bez pieczenia, solony karmel, dynia, herbatniki, szybki sposób, łątwa tarta, szybka tarta, deser,

Zatem czego potrzebujesz?

  • 150g herbatników
  • 80g masła
  • 2 łyżki cukru

  • solony karmel, przepis znajdziesz >tu<

  • pół niedużej dyni

  • kilka bezików do posypania wierzchu

Krok pierwszy … Herbatniki rozkruszam w misce, używam do tego tłuczka do mięsa. Masło rozpuszczam w rondelku, schładzam i dodaję do herbatników, dodaję też cukier. Całość mieszam ręką, wykładam formę do tarty i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 175*C na około 15 minut.

Krok drugi … Wyjmuję tartę z piekarnika, nakładam słony karmel, co do ilości, kto jak woli.

Krok trzeci … W rondelku rozpuszczam dwie łyżki masła, wrzucam obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Co jakiś czas mieszam i czekam aż będzie bardzo miękka. Zrobi się z niej taki jakby mus, dodaję dwie łyżki cukru lub miodu, mieszam. Odstawiam z ognia na ok 30 min (aż ostygnie), wykładam na tartę.

Krok czwarty … Rozkruszam bezę na samą górę. Wkładam do lodówki na około jedną godzinę.

tarta, tarta bez pieczenia, solony karmel, dynia, herbatniki, szybki sposób, łątwa tarta, szybka tarta, deser,

Czego chcieć więcej?

Teraz tylko nie pozostaje nic innego, jak życzyć ci smacznego! niech nie idzie w boczki, choć nie czarujmy się … zawsze idzie.

tarta, tarta bez pieczenia, solony karmel, dynia, herbatniki, szybki sposób, łątwa tarta, szybka tarta, deser,