Każdej jesieni, gdy szaro, buro i ponuro, pieczone jabłka poprawiają nam nastrój. Goszczą często w naszym domu, w różnych odsłonach. Często z miodem i bakaliami. Jednak tym razem jest inaczej, też pysznie, jednak inaczej. Dzisiaj pokażę Ci, jak w trzech prostych krokach zrobić pyszną przekąskę w chłodny wieczór lub deser, który pokochają wszyscy.

Pieczone jabłka pod chmurką

Tak, właśnie tak je można nazwać, jabłka pod chmurką. Biały i mięciutki środek jabłek rozpieszcza podniebienia. Cynamon, goździki, imbir i pomarańcza dodaje nam energii. Słodki smak jabłek sam w sobie sprawuje 80% zajebistości tego dania. Poza tym jest smacznie i zdrowo. Gotowy do pracy?

jabłka, pieczone jabłka, jesień, deser, cynamon, imbir, goździki, mascarpone, serek wiejski,

Co potrzeba?

  • 6 dużych jabłek
  • sok z połówki pomarańczy
  • serek wiejski
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 goździki
  • pół łyżeczki imbiru
  • 3 duże łyżki serka mascarpone
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżeczki cynamonu

jabłka, pieczone jabłka, jesień, deser, cynamon, imbir, goździki, mascarpone, serek wiejski,

Krok pierwszy Do wysokiego naczynia wlewam sok z pomarańczy, dodaję serek wiejski, kaszę manną i odstawiam na pół godziny. W między czasie wydrążam w jabłkach otwory i wyrzucam gniazda nasienne.

Krok drugi Do naczynia z wcześniejszymi składnikami dodaję: miód, goździki, imbir i serek mascaropne, całość blenduję. Masa ma być gęstawa.

Krok trzeci Jajko roztrzepuję razem z cynamonem i smaruję nim środek jabłek. (opcjonalnie można także wrzucić kilka orzechów lub żurawiny suszonej do środka) wkładam masę do jabłek.

Całość zapiekam w piekarniku, rozgrzanym do 180*C, w termoobiegu. Czas pieczenia to tylko 15 minut.

jabłka, pieczone jabłka, jesień, deser, cynamon, imbir, goździki, mascarpone, serek wiejski,

Prawda, że proste? Najwięcej roboty sprawia mi zazwyczaj drążenie jabłek, jednak nie jest to nic trudnego, a radość najbliższych powoduje, że zapominam o kłopocie.

Dobrym rozwiązaniem jest położenie obok gałkę lodów bakaliowych lub po prostu ćwiartki pomarańczy. Co do bakali, to robiłam już z orzechami włoskimi, trzeba je jednak wcześniej rozdrobnić, ja używam do tego po prostu tłuczka do mięsa. Łączę przyjemne z pożytecznym i mszczę się na biednych orzechach, kiedy nerwica chce mną zawładnąć. Można także odciąć górę jabłek (zostawić ogonki), przypiec je obok jabłek i podawać razem. Takie pieczone jabłka w kapelusikach.

Smacznego…

Ps. Na jesienny deser bardzo dobrym pomysłem będzie tarta z batatami. Te słodkie ziemniaki są idealne właśnie do ciast. Jesteś ciekaw przepisu? Znajdziesz go >tutaj<