Kalafior wcale nie musi być nudny i mdły. Co powiesz na gulasz kalafiorowy? Mi smakuje, mojej rodzinie też. Jeśli myślisz, że ty nie zjesz dania bez mięsa, bo … to zawsze możesz przygotować sobie je osobno. Na przykład soczystą pierś z kurczaka w ziołach? Albo pałki kurczaka miodowo-musztardowe? Możesz też podpiec mięso na gulasz na osobnej patelni i podać je tym, którzy bez mięsa żyć nie potrafią.

To jak bierzemy się za gulasz?

Co potrzebujesz?

  • 1 mały kalafior,3 duże marchewki,
  • 1/3 dużego selera,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryka,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • zioła i przyprawy: bazylia, oregano, curry, majeranek,sól (ja zamiast soli dodałam jedną porcję własnoręcznie zrobionej, domowej kostki rosołowej),
  • 400 ml wody z 1 łyżką oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła

Jak przyrządzić?

W dużym garnku roztapiam masło i wrzucam drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Kroję paprykę, dorzucam do garnka i smażę, W między czasie trę na tarce o grubych okach, obrane marchewki i seler. Wrzucam do garnka, zalewam wodą z oliwą. Duszę ok 10 minut. Po tym czasie na wierzch układam różyczki kalafiora i duszę kolejne 10 minut. Posypuję przyprawami, dodaję kostkę, ocet balsamiczny, przecier pomidorowy i delikatnie mieszam. Duszę aż do momentu, kiedy kalafior będzie miękki. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub kaszą pęczak.

 

Zasmakował nawet Mysterowi P., który jest zatwardziałym mięsożercą! Dlatego wiem, że wegańskie dania wcale nie muszą być mdłe i nudne, a kalafior to nie tylko zupa czy kalafior w panierce. Gulasz z kalafiora będzie u nas częstym gościem.

A tak między nami … zasmakuje nawet tym małym czekoladożercom.

Masz ochotę na inny przepis? Zajrzyj do mojej kuchni, a nóż znajdziesz co dla siebie, ja mogę polecić ci jeszcze gulasz dyniowy albo pyszne klopsiki z sosem musztardowym!