Dziś serwuję pyszny i rozgrzewający w chłodne dni gulasz z dyni, nie robiąc go pikantnie, możesz śmiało podać go swojemu dziecku.
w kuchni

Gulasz dyniowy z kuskusem

Gulasz, chyba każdy z nas jadł już jakiś i ma określony swój smak. A co jeśli powiem ci, że ten jest bez mięsa? A jedzą go nawet mięsożerni i mówią, że jest świetny.

Gulasz dobry na jesienną chandrę.

Jesień, jedna z moich ulubionych pór roku. Dynia, warzywo przeze mnie uwielbiane, choć za każdym razem kiedy zabieram się za dynię, przeklinam mój pomysł na danie i obiecuję sobie, że to ostatni raz! Jednak potem, po zjedzeniu, mam ochotę na więcej! Dziś serwuję pyszny i rozgrzewający w chłodne dni gulasz z dyni, nie robiąc go pikantnie, możesz śmiało podać go swojemu dziecku.

 

Co potrzebujesz:

  • 1 średnia marchew pokrojona w kostkę
  • pół małej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • pomidory w puszce
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju (ja dodałam taki z chilli)
  • przyprawy: (każdej pół łyżeczki) papryka słodka, curry, imbir gałka muszkatołowa, jeśli nie użyłaś oleju z chilli, a chcesz by gulasz był pikantny to możesz dodać)
  • sól, pieprz – nie koniecznie muszą być, ja ich nie dodałam

Jak przyrządzić?

Do garnka wlewam olej. Kroję cebulę w drobną kostkę wrzucam do garnka, dodaję także pokrojony ząbek czosnku. Po kilku minutach podlewam cebulę i czosnek połową szklanki wody i duszę. Po pięciu minutach dodaję przyprawy (jeśli używasz  soli i pieprzu, to jeszcze nie dodawaj, przyjdzie na nie czas). Do garnka wrzucam zawartość pomidorów w puszcze, dodaję sok z cytryny, pokrojone w kostkę: marchewkę i dynię. Całość mieszam i duszę do miękkości. Na sam koniec duszenia możesz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Gulasz podaję z kuskusem, ale znakomicie smakuje z razowym makaronem, kaszą czy ryżem.