dynia, krem z dyni, mus, słodka dynia, dynia na słodko
w kuchni

Krem z dyni

Krem z dyni. Jesień małymi kroczkami już do nas zachodzi, gdzieś można znaleźć kasztany, a na półkach sklepowych, wśród warzyw, spotkać można pięknie prezentujące się dynie. Uwielbiam ich smak. Czy to w gulaszu, pikantnie z mięsem, jako zupę-krem, ze świeżym imbirem i krewetkami. Ja dzisiaj postanowiłam zasilić lodówkę kremem z dyni. Można go użyć jako dodatek do ciasta, naleśników czy herbatników, można też podawać je swoim małym łasuchom w formie deseru, a nawet z płatkami owsianymi na drugie śniadanie.

Krem z dyni

  • 1 mała dynia
  • 2 nieduże jabłka
  • 1 gruszka
  • ok 50 ml mleka (można dodać nie tylko zwierzęce, ale i roślinne, a nawet śmietanę)
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego (ewentualnie miodu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki oleju

Dynię kroję na cztery części, wydrążam gniazda nasienne i obieram ze skórki (cieniutko). Kroję na małe kawałki, wrzucam do naczynia żaroodpornego, posypuję szczyptą soli i polewam olejem. Piekarnik rozgrzewam do 180* i smażę maksymalnie do godziny (aż będzie miękka), co jakiś czas mieszam.

dynia, krem z dyni, mus, słodka dynia, dynia na słodko

Po tym czasie studzę, dodaję jabłka, gruszki i resztę składników, blenduję do uzyskania gładkiej masy.

IMG_20160825_125437607_HDR

Przekładam do słoików i wkładam do lodówki. Krem-mus jest genialny!

dynia, krem z dyni, mus, słodka dynia, dynia na słodko

Niebawem ukaże się post z ciekawym zastosowaniem tego muso-kremu, bądźcie czujni.

A Ty w jakiej postaci lubisz dynię najbardziej?