tarta z rabarbarem, tarta bez cukru, maliny, kokos, rabarbar
w kuchni

Tarta bez cukru z rabarbarem.

Znów zachciało mi się rabarbaru. Jest wspaniały. Chciałam zrobić coś innego. Na letnie dni, by nie zemdliło mnie od słodkości, a wręcz przeciwnie … pobudziło. I tak się stało, powstała tarta z rabarbarem bez cukru, bez pieczenia, zdrowa i pyszna! Mało tego, rabarbar nie dość, że jest pyszny to w dodatku niesamowicie zdrowy. Choć znam też takich, którym rabarbar nie smakuje.

Tarta z rabarbarem

spód bez pieczenia:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 100g wiórek kokosowych
  • 100g oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • pół szklanki wrzątku

Płatki owsiane wsypuję do miski, zalewam je wrzątkiem. Mieszam. Rozpuszczam olej kokosowy i wlewam go do płatków, dodaję wiórki i miód. Mieszam całość. Powstałą masę wykładam w formie na tartę i odstawiam do lodówki. W tym czasie przystępuję do przygotowania masy z rabarbaru.

masa rabarbarowa:

  • 4 rabarbary
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki wody

W rondelku podgrzewam wodę i miód. W między czasie obieram rabarbar i kroję w małą kostkę, to samo robię z jabłkiem. Do rondelka wrzucam rabarbar, gotuję do momentu aż zrobi się lekka masa, dodaję jabłko i gotuję około dziesięciu minut, co jakiś czas mieszając. Masę studzę. Wyciągam spód do tarty z rabarbarem.

Wykładamy masę na spód tarty i wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.

Prawda, że banalnie prosta w przygotowaniu?

Tarta z rabarbarem to jedna z wielu przepisów, które lubię wcielać w życie. Nie dość, że banalnie prosta to jeszcze szybka w przygotowaniu. Idealna w gorące dni. Tarta z rabarbarem nadaje się też świetnie jako poczęstunek czy to na rodzinną imprezę, czy też spotkanie z przyjaciółką.

Lubisz takie szybkie rozwiązania?