Zupa krem z kukurydzy, ta zupa chodziła za mną już od dłuższego czasu. Nie wiedziałam jak ja przyrządzić, by smakowała zarówno mi, jak i Prezesowi, bo Myster P. nie jada zup, a tym bardziej zup typu krem. Po przejrzeniu wszystkich przepisów i przeglądzie lodówki, musiałam je połączyć i zmodyfikować, ale wyszło naprawdę smacznie!

Zupa krem z kukurydzy

  • 2 puszki kukurydzy 285g
  • cebula
  • marchew
  • pietruszka korzeń
  • kawałek porcji rosołowej
  • seler
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, bazylia, curry
  • 2 łyżki masła

Pół cebuli, marchew, pietruszkę, porcję rosołową, seler zalewam wodą w garnuszku i robię wywar. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła smażę drugą połówkę cebuli razem z czosnkiem.

Gdy czosnek wraz z cebulą się zrumienią, dodaję kukurydzę (wcześniej odsączam ją z nadmiaru zalewy puszkowej) i łyżkę masła. Smażę całość około 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodaję wszystko do wywaru (jeśli będzie potrzeba można dolać przegotowanej wody) i gotuję jeszcze 5 minut. Miksuję blenderem całość, a na koniec przyprawiam.

Jeśli nie lubisz czuć między zębami łusek kukurydzy, to właśnie w tym momencie można zupę krem z kukurydzy przecedzić.

Zupa krem z kukurydzy gotowa. Nakładam ją do misek i dodaję jeszcze łyżkę jogurtu naturalnego.

A ty lubisz zupę krem z kukurydzy?