tarta, tarta z batatami, ciasto z ziemniaków
w kuchni

tarta z batatami

Pokochałam bataty, w każdej formie. Postanowiłam więc wypróbować je także jako deser. Szukając inspiracji natrafiłam na wiele przepisów, jednak musiałam stworzyć swój własny przepis dodając banany i kruszone ziarna kakaowca. Tarta z batatami, sprawdź mój przepis, a nie pożałujesz!

Tarta z batatami

(Forma do tarty powinna mieć średnicę 23-25 cm.)

SPÓD TARTY:

  • 250g mąki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 150g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
Mąkę, cukier, masło i sól ucieram, ja robię to ręcznie, nie za długo by masło za bardzo się nie rozgrzało. Kiedy lekko się połączą dodaję wodę i znów łączę razem. Ciasto formuję w kształt kuli, owijam folią aluminiową i wkładam do lodówki na minimum jedną godzinę. W tym czasie przygotowuję masę do tarty z batatami.

MASA:

  • 650g batatów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczy
  • 1,5 banana (mogą być 2 – połówkę zjadł Prezes)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki ziaren kakaowca
  • 50g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mleka sojowego (może być krowie)
  • 2 jajka
Bataty gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę i obieram. Wkładam je do wielkiej miski. Dodaję banany, cynamon, gałkę muszkatołową, skórkę pomarańczy, cukier wanilinowy oraz miód. Wszystko razem łączę za pomocą blendera, na gładką masę. Dodaję masło i mleko, znów miksuję blenderem. Dodaję jajka i ziarna kakaowca. Całość mieszam łyżką.
Spód przekładam na formę do tarty, można przedtem rozwałkować. Trzeba także pamiętać by wyłożyć  boki tarty naszym ciastem. Dziurkuję spód tarty widelcem i wylewam masę, wygładzam. Do rozgrzanego piekarnika (190*) wkładam i piekę około 50-60 minut.
Można udekorować bakaliami, bezą czy bitą śmietaną. Moja tarta z batatami już gotowa, a jak twoja?

tarta, bataty, tarta z batatami, ciasto z ziemniaków,

Lubisz ciasta z warzyw?