Rabarbar, przez wielu kochany, przez innych zapomniany. W dzieciństwie jadałam, a później o nim po prostu zapomniałam. O jego smaku, zapachu i zastosowaniu w kuchni. Na szczęście zobaczyłam go w warzywniaku i postanowiłam zrobić deser! Ale uwaga, nie byle jaki deser! Dziś rabarbar z kaszą jaglaną.
Jeśli masz ochotę na inne propozycje, w których króluje rabarbar to sprawdź koniecznie przepis na tartę z rabarbarem. Bez pieczenia, zdrowa i pyszna!

.rabarbar z kaszą jaglaną.

.tego potrzebujesz.

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu

.przygotowanie kaszy jaglanej.

Kaszę wsypuję do rondelka, zalewam mlekiem i gotuję do miękkości, tak by powstał gęsty budyń. Co jakiś czas mieszam, jednocześnie pilnując by kasza jaglana się nie przypaliła. Po ugotowaniu dodaję pozostałe składniki i miksuję blenderem.

.przygotowanie musu z rabarbaru.

  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki wody
  • 3 łodygi rabarbaru
Do rondelka wlewam wodę, dodaję cukier i gotuję tak długo aż powstanie niezbyt gęsty karmel. Rabarbar kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do karmelu. Całość gotuję aż rabarbar zacznie się “rozsypywać”. Po przygotowaniu, dodaję cynamon. Wszystko dokładnie mieszam.

.dekoracja.

  • 12 malin
  • 9 borówek amerykańskich
  • 3 truskawki
Do przygotowanych naczyń wkładam na sam spód masę z kaszy, dodaję po równo rabarbar, resztę masy układam na wierzch i przystrajam owocami. Całość schładzam około dwóch godzin. Smacznego!

 A ty masz jakiś swój ulubiony sposób na rabarbar?