rzeżucha, wielkanoc, zioła, zdrowe warzywa, witaminy, dla palaczy, witaminy z grupy b,
codzienność

Czy rzeżucha jest zdrowa?

Święta Wielkiej Nocy kojarzą mi się przede wszystkim z trzema rzeczami … Pierwsza z nich to pisanki, druga barszcz biały z jajkiem, a trzecia to właśnie rzeżucha. Tak, ta rzeżucha która śmierdzi strasznie, że chce się od razu z uciec z domu.

.rzeżucha jest zdrowa.

Niemiła woń, którą roztacza, to tylko jedyny aspekt, przemawiający na jej niekorzyść. Powinniśmy ją jeść cały rok, a przede wszystkim jesienią i zimą. Dlaczego? Odpowiedź jest krótka, bo rzeżucha jest zdrowa. Jednak już wyjaśniam więcej.

.Rzeżucha – zielone witaminy.

Liście rzeżuchy zawierają niewielkie ilości białka i cukrów, a bardzo duże ilości witaminy K, C i A oraz ciut mniej B1, B2, E i PP, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Poza tym rzeżucha jest bogata w sole mineralne (mangan, potas, magnez) oraz dobrze przyswajalne żelazo, siarkę i jod.

Już w starożytności znano i stosowano niezwykłe właściwości odżywcze rzeżuchy. Polecano ją min. w schorzeniach wątroby, żył, tętnic, serca, a także na anemię. Dlaczego zatem rzeżuchę jemy tylko od święta?

Tego nie wiem. Wiem za to, że rzeżucha wspomaga odchudzanie, bowiem usprawnia procesy przemiany materii i poprawia trawienie. Zaleca się ją także palaczom, ze względu na dużą zawartość witaminy C, której mają o 40% mniej niż osoby nie palące.

W szczególności powinny ją jadać kobiety w ciąży i dzieci, ludzie zmagający się z niedoczynnością tarczycy, a także chorzy na cukrzycę. Rzeżucha to także sposób na niejadka, dzięki ostremu i specyficznemu smakowi poprawia dzieciom apetyt.

Swój ostry smak rzeżucha zawdzięcza siarce, a siarka wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Poprzez krew pobudza skórę i cebulki włosowe do energicznej produkcji. Wpływa także kojąco na skórę z trądzikiem czy problemem łojotokowym.

.czy rzeżuchę można przedawkować?.

Nie powinno się jednak zjadać więcej niż 3 łyżki rzeżuchy dziennie, może ona powodować podrażnienia,a nawet zapalenie pęcherza! Jednak z niczym nie warto przesadzać, ale z rzeżuchą jak najbardziej powinniśmy zaprzyjaźnić się na cały rok, a nie tylko od święta.

Czy rzeżucha jest zdrowa?Mam nadzieję, że nie muszę już dłużej nikogo do niej namawiać.
Jako dodatek do sałatek zastąpi nam sól, posiekana i wymieszana z twarogiem, będzie idealnym połączeniem ze świeżą bułką w sobotni poranek, a także da nam siłę i witalność w każdy poniedziałek.

.jest banalnie prosta w uprawie.

Należy wsypać je do szklanki, zalać obficie wodą i odstawić aż zaczną się kleić (jak namoczone siemię lniane) na jakiekolwiek naczynie dać zwykłą ligninę lub waciki nasączone wodą i rozsmarować naszą masę Postawić w zacienionym kąciku w temperaturze 18-21*C i zraszać kilka razy dziennie, tak by lignina nie wyschła Po 6-8 dniach roślinki powinny osiągnąć wysokość około cztery centymetry. Jest szansa, że obcinając delikatnie listki, odrosną i będzie możliwy drugi zbiór.

.zapamiętaj.

Jedz rzeżuchę na bieżąco, gdyż za bardzo wyrośnięta stanie się gorzka i straci walory odżywcze. Jeśli przepłuczesz rzeżuchę przed zjedzeniem zimną wodą, stanie się bardziej chrupiąca.

Jadasz rzeżuchę?