Jakiś czas temu znalazłam świetną stronę, w której odkryłam idealną alternatywę dla masła. Domowe pesto ze szpinaku. Zakochałam się w tym smaku już po pierwszym kęsie. Jest to na pewno zdrowa alternatywa, do której cię zachęcam.

.domowe pesto ze szpinaku.

Przepis znalazłam na Qchenne Inspiracje. Jest tam wiele pysznych i cudownych przepisów, dla każdego, kto chociaż troszkę chce zmienić swoje nawyki żywieniowe. Znajdzie się również coś dla tych, którzy są na diecie i nie mają już pomysłów co jeść.

Autorka bloga – Małgorzata Lenartowicz – to dietetyk z wykształcenia i zamiłowania. Godna zaufania, pasjonatka zdrowego odżywiania. Nie mogłam się powstrzymać by wypróbować własnie jej przepis na domowe pesto ze szpinaku. Lekko go urozmaicając.

.przepis na pesto ze szpinaku.

.tego ci potrzeba.

3 płaskie łyżki oliwy z oliwek*
4 pęczki bazylii (bez łodyg)
świeży szpinak (2 duże garście)
ząbek czosnku (dla tych, którzy go mniej lubią, może być mały ;p)
płatki migdałów (w oryginalnym przepisie pisze, że 150g, ja dałam około 2 łyżki płaskie)
pół awokado
sól do smaku*

.wykonanie.

Samo wykonanie domowego pesto ze szpinaku jest banalnie proste. Wszystkie składniki miksujemy razem za pomocą blendera. Trzymamy w lodówce nie dłużej niż pięć dni. Jednak pesto jest tak pyszne i banalnie proste, że szybko znika z lodówki.

domowe pesto ze szpinaku, mozna przechowywać maksymalnie 5 dni w zamkniętym szczelnie słoiczku

.Lato w mieście.

W upalne dni, takie jak nękają nas ostatnio, unikamy słońca. Wychodzimy na spacery dopiero późnymi wieczorami, a wracamy nawet o 23:00 do domu. Lepiej jest wyjść na spacer i dotlenić się wieczorem niż w godzinach południowych, kiedy skwar bije z nieba.

Domowe pesto ze szpinaku nadaje się zatem idealnie na śniadanie czy przekąskę z krakersami, a nawet na szybką kolację późnym wieczorem. Nawet laik wykona ten przepis, a gwarantuję rozkosz dla podniebienia.

Robiłaś już takie pesto? A może podzielisz się przepisem na swoje ulubione?

* zamiast oliwy z oliwek polecam również olej kokosowy lub mój ulubiony olej lniany.
* mi osobiście smakuje również bez soli. Jeśli więc jej nie dasz nic się nie stanie.
  • Renata Orłowska

    Fajny pomysł na coś do chleba :) zapożyczam

  • Anna Górecka

    W sumie tylko raz w życiu robiłam domowe pesto. Twoje wygląda całkiem smakowicie, więc chyba powinnam czynność powtórzyć. Pozdrawiam