Pasta jajeczna z awokado

at
pasta-jajeczna-awokado

Za co uwielbiam pastę jajeczną? Chyba za wszystko. Pasta jajeczna jest przede wszystkim zdrowa, pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu. Jednak taka zwykła pasta z samych jajek może się człowiekowi znudzić. Wtedy też przychodzi multum myśli … i nowe pomysły na urozmaicenie zwykłej pasty.

Pasta jajeczna nie tylko od święta

Pasty jajeczne zazwyczaj kojarzą nam się ze świętami wielkanocnymi, nic dziwnego, to w końcu święto jajeczne. Tak się przyjęło i tak już zostało. Dodatkiem do jajek, który pasuje znakomicie jest rzeżucha. O tym dlaczego powinno jeść się ją okrągły rok, a nie tylko w święta, pisałam >>tu<<. Dobrze jest dodać do pasty jajecznej chrzan, sprawi że nasza pasta nie będzie mdła, doda on jej pikanterii. Jednak dla mnie to wciąż mało… Dlatego postanowiłam do ulubionej pasty jajecznej dodać też awokado, dla tych, którzy nie lubią tego zdrowego owocu, jest to świetny sposób na wprowadzenie go w dietę. Oto kilka powodów dlaczego warto jeść awokado.

Awokado zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu, jego kwasy tłuszczowe chronią nasze serce. Choć zawiera w sobie bardzo mało cukru, jest owocem dosyć kalorycznym. Najcenniejsze wartości odżywcze to likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina i zeaksantyna. Z awokado można zrobić również banalnie prostą i zdrową czekoladę! Wystarczy do niego dodać kakao i miód.

pasta jajeczna, pasta jajeczna z awokado, jajka, awokado, rzeżucha, rzodkiewka, pasta, śniadanie, pomysł na śniadanie, wielkanoc, zdrowe śniadanie,

Pasta jajeczna z awokado
(przepis na około 5 kanapek)

  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • pół awokado
  • dwie rzodkiewki
  • trochę rzeżuchy
  • sok ze świeżej cytryny
  • przyprawy (sól, pieprz)

Awokado kroję w kostkę i skraplam sokiem z cytryny (nie dużo, by pasta nie była zbyt kwaśna). Dodaję jajko oraz przyprawy i całość miażdżę widelcem. Na wierzch trę rzodkiewki na tarce o dużych oczkach. Całość posypuję rzeżuchą. Oto i cały przepis.

pasta jajeczna, pasta jajeczna z awokado, jajka, awokado, rzeżucha, rzodkiewka, pasta, śniadanie, pomysł na śniadanie, wielkanoc, zdrowe śniadanie,

Przepis banalny, ale jakże smaczna pasta. Często właśnie te najprostsze dania, są zarówno najsmaczniejsze.

jaki jest Twój sposób na udaną pastę jajeczną?

 

Podziel się z innymi
  • Uwielbiam awokado w każdej postaci,a z jajkiem komponuje się zawsze genialnie

  • Anna Złotkowska

    Pasta jajeczna jest u nas baaardzo często. Ciekawy przepis, na pewno pyszna.

  • Mnie się akurat pasta jajeczna nie kojarzy z Wielkanocą, a po prostu z pysznym domowym śniadaniem 😉 Bardzo ją lubię, zazwyczaj jem w wersji klasycznej. Z chęcią wypróbuję Twój przypis – coś nowego na chleb 🙂

  • Biorę w ciemno taki przepis – bomba witaminowa pełną gębą. 😉

  • Pastę jajeczną lubię szczególnie latem, gdy jest świeży szczypiorek i rzodkiewka. Z awokado jeszcze nie próbowałam 🙂