Rogaliki z ciasta kąpanego

at
ciasto-kapane

Ciasto kąpane to nowość, o której nigdy wcześniej nawet nie słyszałam. Okazało się jednak, że są banalnie proste w przygotowaniu i często podobne kupowałam w pobliskiej piekarni. Są bardzo kruche i jednocześnie rozpływają się w ustach. Jedzone prosto z blachy, jeszcze na ciepło, nie miały szans zostać na dłużej. Cóż jak coś jest dobre, to zazwyczaj szybko znika.

Ciasto kąpane

Zaciekawiła mnie sama nazwa, poszperałam trochę w czeluściach internetu i znalazłam sporo przepisów. Wszystkie opierają się na tym samym, prostym, składzie. Dlaczego kąpane? Odpowiedź jest prosta. Ciasto to musi poleżeć w misce zimnej wody.

Co potrzeba?

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka śmietany kwaśnej (ja użyłam gęstej, 18%)
  • 5g świeżych drożdży
  • kostka masła (200g)
  • szczypta soli

Do środka użyłam masy z suszonej żurawiny, którą przygotowałam następująco:

  1. Do garnka wrzuciłam opakowanie suszonej żurawiny, dodałam łyżeczkę cukru, 1/4 szklanki wody. Całość zagotowałam i gotowałam na małym ogniu aż żurawina stała się miękka, dodałam odrobinę mąki ziemniaczanej by zbić masę.

ciasto kąpane, drożdżowe, drożdże, rogaliki, rogaliki z ciasta kąpanego, rogaliki z drożdżowego ciasta kąpanego, ciasto w wodzie, wodne ciastka, wodne rogaliki, kruche rogaliki, szybkie rogaliki

Nie starczyło mi na wszystkie rogaliki, ale w lodówce mam jeszcze domowej roboty dżem z rabarbaru i też go użyłam. Można rogaliki nadziać ulubioną marmoladą czy kremem czekoladowym. Dobrym nadzieniem jest także masa z suszonych śliwek, którą znajdziecie już w ten czwartek na moim fanpejdżu (link).

Do obsypania wierzchu rogalów warto użyć znanego i lubianego cukru pudru.


Jak przyrządzić?

  1. Wszystkie składniki w misce zagniatam, tak długo aż się połączą, ciasto będzie lekko klejące.
  2. Zawijam ciasto w pieluchę tetrową (można użyć ścierki kuchennej) i wkładam do misy. Całość zalewam zimną wodą i odstawiam na 25 minut.
  3. Po tym czasie obsypuję blat stołu mąką i rozwałkowuję ciasto na ok 1cm grubości.
  4. Wycinam trójkąty – ten kto śledzi nas w social mediach, ten wie, że nie wszystkie okazały się trójkątami …
  5. Przygotowany farsz nakładam na (jedną łyżeczkę) na szerszą część i zwijam, tak by powstały rogale.
  6. Układam wszystko na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewam do 190* i piekę 25 minut.

Ps. Uwaga uzależniają!

ciasto kąpane, drożdżowe, drożdże, rogaliki, rogaliki z ciasta kąpanego, rogaliki z drożdżowego ciasta kąpanego, ciasto w wodzie, wodne ciastka, wodne rogaliki, kruche rogaliki, szybkie rogaliki

Jadłeś już takie ciastka? A może znasz inny ciekawy przepis?

Share:
  • naszebabelkowo.blogspot.com

    Uwielbiam, choć sama nigdy nie piekłam 🙂 Zresztą, z mojej ręki na pewno nie wyszłyby zbyt smaczne 😉

  • Ja tak kąpie ciasto przez pół godziny jak robię makowiec zwijany na święta 🙂 babcia zawsze mówiła, że jest lepsze niz kiedy się je trzyma w lodówce 🙂 A babcia ma zawsze rację w takich sprawach 🙂

  • ach, wyglądają i BRZMIĄ smakowicie! Na gwałt wystrzegam się ciast potrzebujących rozwałkowania, ale może tym razem się skuszę ^^
    /magdasierocinska.wordpress.com

  • Matko, ale wstyd! Nigdy nawet nie słyszałam o cieście kąpanym. Chociaż pewnie jadłam już coś takiego 😉 Zapowiada się smacznie 🙂

    • to żaden wstyd, ja też pierwszy raz usłyszałam, zrobiłam i od razu postanowiłam się tym podzielić 😀

  • U mnie w rodzinnym domu właśnie w ten sposób robiło się ciasto drożdżowe, więc kuchenne kąpiele nie są mi obce😉

    • a ja nigdy ciasta nie kąpałam. Drożdżowe wychodzi mi -nieskromnie mówiąc- świetnie, ale nie wiedziałam, że można je kąpać 😀

  • Pingback: Pieczenie z dzieckiem - łatwe i szybkie przepisy - nasze nowości - dziubdziak.pl()