słony karmel

at
slony-karmel

Słony karmel, a może solony karmel? Nie ważne jak pisany, ważne że niesamowicie pyszny! Taki karmel chodził już za mną od dawna, jednak jakoś bałam się go zrobić. Nie wiem dlaczego, jakiś taki wewnętrzny niepokój. Dzisiaj się odważyłam i już żałuję!!!

Słony karmel mnie pochłonął!

Dlaczego żałuję? Bo jest, cholera, pyszny! Już wiem, że teraz będą wariacje z nim w roli głównej czy drugoplanowej. Nie ważne jakiej, ważne że z nim. Jest tani i banalnie prosty. Zrobi go nawet laik, a smak, hmm …

To ten smak!

Pamiętasz cukierki werther’s original? Jeśli tak, to smak słonego karmelu ewidentnie je przypomina. Jeszcze zanim wyłożyłam nim tartę, której przepis znajdziecie >>tutaj<< to spora część trafiła do brzucha, no i w boczki, a jakże. Jest tani i szybko się go robi. Zaczynamy?

słony karmel, karmel, solony karmel, dodatek do lodów, pyszny, tani, szybki, prosty

Co potrzeba?

Przede wszystkim dobry garnek, rondel, taki z podwójnym dnem, wysoki. Karmel osiągnie bardzo wysoką temperaturę, dlatego porządny garnek i drewniana (lub inna odporna na wysokie temperatury) łycha przyda ci się.

  • 200g białego cukru
  • 90g pokrojonego w kostkę masła
  • 120ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki soli

Krok pierwszy … Każdy ze składników przygotowuję w osobnych miskach, żeby łatwiej było mi ich użyć.

Krok drugi … Cukier wsypuję do garnka, nastawiam palnik na najsłabszy (najmniejszy) ogień. Potrząsam garnkiem, by cukier się równomiernie rozłożył. W między czasie podgrzewam śmietanę, ale nie zagotowuję. Po około 10 minutach cukier powinien zacząć się topić. Łyżką mieszam go, pamiętając jednocześnie o tym żeby cukier cały czas był równomiernie ułożony w garnku. Kiedy całkowicie się roztopi po około dwóch minutach powinien osiągnąć kolor ciemno rudy.

Krok trzeci … Do garnka wrzucam od razu całe masło, karmel zaczyna kipieć jak mleko, mieszam pewnie ale ostrożnie.

Krok czwarty … Wlewam ciepłą śmietanę. Gotuję, cały czas mieszając około 1-2 minuty. Dodaję sól, mieszam i ściągam z ognia.

słony karmel, karmel, solony karmel, dodatek do lodów, pyszny, tani, szybki, prosty

Co dalej …

  1. Żeby móc skosztować karmelu, warto zaczekać aż ostygnie, w przeciwnym razie możemy się sparzyć.
  2. Kiedy karmel ostygnie przelewam go do słoiczków i spokojnie trzymam maksymalnie trzy tygodnie w lodówce.
  3. Ten karmel po całkowitym ostygnięciu robi się twardy, dlatego jeśli chcę go użyć (w postaci płynnej) po prostu podgrzewam w kąpieli wodnej.
  4. Im więcej śmietanki użyjecie, tym konsystencja będzie bardziej płynna.

słony karmel, karmel, solony karmel, dodatek do lodów, pyszny, tani, szybki, prosty

Podziel się z innymi