Bajadera, bajaderka, kartofelek, ziemniaczek …

by Sylwia K-a-
szybkie-ciastka-bajaderka-bajadera

Ciastka, którym jest właśnie bajaderka, bajadera, ziemniaczek, kartofelek, są to szybkie ciastka,  które uprzyjemnią Ci przygotowanie smacznego poczęstunku dla małych i dużych gości. Pokochają je wszyscy!

Czym jest typowa bajaderka? To nic innego jak ciastko, stworzone z odpadów cukierniczych. Czy jednak kupując bajaderki jesteśmy w stu procentach pewni, co tak naprawdę jemy?

Bajaderka to mój smak z dzieciństwa, uwielbiałam je. Później jednak zdałam sobie sprawę, że nie wiadomo co tam się znajduje, a najgorsze jest to, że nawet Panie, które je sprzedawały nigdy do końca same nie znały składu. Okazuje się, że bajaderki są banalnie proste do zrobienia, a domowe smakują o niebo lepiej!

bajadera, bajaderka, kartofelek, ziemniaczek, szybkie ciastko, szybkie ciastka, bajadery, ajaderki, kartofelki, ziemniaczki, deser, szybkie ciastka. ciastko, ciastka

Co potrzebujesz?

  • 180g biszkoptów
  • 1 szklanka owocowej herbaty, a w wersji 18+ możesz dodać też alkohol w jakich proporcjach chcesz 😉
  • 1 tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła (ja użyłam 2 masła i 1 oleju kokosowego)
  • bakalie (ile i jakie chcesz): garść orzechów włoskich, garść migdałów (roztrzaskane tłuczkiem)
  • suszone owoce (ile i jakie chcesz): 6 suszonych morel (pokrojone w cienką kostkę)
  • 3 łyżki powideł; ja dodałam z rabarbaru – domowej roboty
  • ok 100g wiórek kokosowych
  • opcjonalnie: łyżkę startej skórki pomarańczy, łyżkę nasion chia

Jak przygotować?

Bakalie, suszone owoce, skórkę pomarańczy i nasiona chia zalałam gorącą szklanką herbaty i zajęłam się ogarnianiem kuchni. Po pół godziny w dużej misce rozkruszyłam biszkopty, dodałam odcedzone bakalie. W rondelku rozpuściłam masło i olej kokosowy, a w tym czekoladę, dodałam to do biszkoptów. Do misy dodałam również: kakao i powidła. Całość wymieszałam łyżką do uzyskania w miarę jednolitej masy. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj powideł, a jeśli zbyt mokra: kakaa lub biszkoptów.

Z powstałej masy uformowałam kulki, które obtoczyłam w wiórkach kokosowych. Całość włożyłam na 30 minut do lodówki.

Smacznego …

bajadera, bajaderka, kartofelek, ziemniaczek, szybkie ciastko, szybkie ciastka, bajadery, ajaderki, kartofelki, ziemniaczki, deser, szybkie ciastka. ciastko, ciastka

Sugerowałam się przepisem, który znalazłam tu: ciastka na szybko / reanimacja suchego ciasta

bajadera, bajaderka, kartofelek, ziemniaczek, szybkie ciastko, szybkie ciastka, bajadery, ajaderki, kartofelki, ziemniaczki, deser, szybkie ciastka. ciastko, ciastka

Podziel się z innymi
  • Maria Skłodowska

    Wyglądają przepysznie, a to, co mnie przekonało – to łatwość ich przygotowania. Dam radę… chyba 😉

  • Bardzo łatwy przepis, pewnie niejeden lasuch sie skusi;)

  • Iza D- www.nietylkorozowo.pl

    My mówimy na nie bomby śmieciowe 😉 sama nigdy nie robiłam

  • Nigdy ich nie jadałam ze względu na niewiadomy skład, ale Twój przepis brzmi kusząco 🙂

  • Wygląda prosto – muszę z Dzieciorkami trochę porobić razem 🙂

    • mi syn też pomagał raz, z racji tego, że dwulatek, połowę ciasta trzeba było zdrapać z podłogi 🙂

      • Hehe, taaa, to se ne vrati. Teraz prawie ośmiolatek trochę uważniejszy – nawet ogórki kroi na mizerię. I psecies duze lepiej smakują 🙂

  • Brzmi ciekawie zwłaszcza z gorzką czekoladą. 🙂

  • Też uważam że domowe bajaderki są najlepsze! Szczególnie jak mama zrobi 😉

  • Świetny przepis 😀 Czy rodzaj herbaty ma znaczenie?

    • sądzę, że nie. Robiłam je trzy razy. Dwa razy były to owocowe herbaty (jedna z jeżyn, a druga truskawkowo-agrestowa), a raz zwykła czarna gorzka herbata (robiłam je na wytrwanie z kawałkami kakao). Można spróbować masy i zawsze czegoś dodać, miodu lub gęstego słodkiego soku dla smaku. Znajoma robiła dwie wersje z alkoholem i stwierdziła, że zarówno czysta, jak i smakowa wódka dała radę 🙂

  • Domowe super! Tych kupnych bym nie ryzykowała 😉

    • ja uwielbiałam te kupne jak byłam mała, teraz wiem czemu mama nie lubiła mi ich kupować. Poszło w zadek ;p

  • Monika EM

    O jak miło, że zasugerowałaś się moim przepisem:) 🙂 Smakowało mam rozumieć?;)

    PS link do mojego bloga nie działa 😉
    Pozdrawiam akwafinta.wordpress.com

  • Z naciskiem na szczęście

    Aj bajaderki- cudowne. U mnie mówi się też na to kartofelki. Uwielbiam. I nie tzrba nie wiadomo jakich składników. Niesamowity smak dziedziństwa.
    Pozdrawiam

  • Lubię kulinarne eksperymenty i chyba skuszę się na Twoją propozycję. 😉

  • Mmm smak dzieciństwa 🙂

  • Uwielbiam takie ciasta-cud! Cudownie szybko się je robi i cudownie, że zawsze wychodzą 😀