Torcik bezowy z serkiem mascarpone

at
torcik-bezowy-z-serkiem-mascarpone
 „Diabelnie słodki, anielsko dobry” Torcik bezowy, który zawładnął moim sercem, zdecydowanie dla łasuchów, a Ci którzy dbają o linię, niech mijają go z daleka … jedzenie go wciąga i uzależnia.

Torcik bezowy

BEZA:

  • 6 białek jaja kurzego
  • 300g białego cukru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
W misce ubijam białka ze szczyptą soli, dodaję ocet, cały czas ubijając. Gdy białka będą już wyglądać na sztywniejsze, nie przerywając ubijania, dodaję po łyżce cukru. Kiedy masa będzie gładka i lśniąca przerywam ubijanie. Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wykładam bezę, w dwóch równych okręgach (można sobie te okręgi namalować wcześniej na papierze), najlepiej o średnicy 16-17 cm.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180* ustawić na termoobieg, piec 5 min. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 130* i piekę ok 85 min (w zależności od piekarnika możemy zmniejszyć czas o 5-10 min). Po skończonym czasie, uchylam drzwiczki piekarnika i czekam aż beza nam w nim ostygnie.

Masa z serka mascarpone

MASA:

  • 250g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masy krówkowej – kajmakowej
  • opcjonalnie: orzechy włoskie (80g) i żurawina suszona (pół szklanki)
W większej misce łączę serek mascarpone z masą kajmakową. W drugiej misce ubijam śmietanę na sztywno. Powoli, po łyżce dodaję ubitą śmietanę do serka mascarpone z masą kajmakową. Delikatnie, by była puszysta. Jeśli zdecydujesz się na żurawinę i orzechy włoskie lub inne składniki, to teraz na nie pora. Dodaję żurawinę, powoli mieszam całość. Orzechy roztrzaskuję i dodaję do masy, znów powoli mieszam. Odstawiam do lodówki i czekam spokojnie na bezę.
To idealna pora na dwie rzeczy. Pierwsza – ogarnięcie kuchni, bo mógł się zrobić niezły bałagan, a druga – kawa! Zdecydowanie za pracę ci się należy!
Wyjmuję z piekarnika bezę i czekam aż całkowicie ostygnie. Po tym czasie wyjmuję masę z serca mascarpone, która powędruje na torcik bezowy. Na jeden ostudzony placek bezy nakładam masę i kładę na górę drugi placek. Można także przyozdobić bezę dodatkami. Jak dla mnie najlepiej smakuje w połączeniu z granatem, malinami czy borówka amerykańską.
torcik, torcik beowy, mascarpone, beza, krem

A ty lubisz torcik bezowy?

Bon appetit <3
Share: